Man ved aldrig hvad man får tilbage, når man sender elektroniske mærker ud at svømme i en ørredbug. Se bare her, hvordan en DST-mærket nedgænger pludselig fik en kropstemperatur på 37 grader i et par dage i maj (den røde linje på figuren).

Det er nok ikke forkert at antage, at fisken har haft et ulykkeligt møde med en sæl. Da mærket heldigvis har passeret fint og uskadt igennem sælen efter indtagelse, har nogen kunnet finde det og returneret det til os til glæde og til gavn. Vi har fået returneret to DST-mærker der har været igennem en sæl på den måde, og derved har vi fået muligheden for at få et lillebitte kig ind i sælernes verden.

Det mest interessante ved den verden er at se, hvor ens ørred- og sæladfærden er i maj måned. På det tidspunkt af sæsonen er ørrederne nemlig begyndt at dykke for at søge føde når de er i havet, og var det ikke for temperaturen der stiger til 37 grader på plottet ovenfor, ville man derfor næppe have opdaget at mærket var blevet slugt af en sæl fremfor at ligge trygt og godt i en ørredbug.

Dette overlap i adfærd skyldes formentlig, at sæler angiveligt godt kan lide at jage langs bunden i områder med blød bund hvor de fanger torskefisk, sild og hvad de ellers kan finde dernede. Store havørreder kan godt jage flere af de samme arter, og selvom de ikke skal op og trække vejret mellem fodringstogterne, vælger de alligevel at opholde sig i overfladen af andre årsager. Det er dog alligevel ret utroligt, at adfærden er så sammenfaldene for to så forskellige dyr, og mon ikke de to arter mødes forholdsvist ofte derude.

I den forbindelse er det værd at bemærke, at vi kan se på vores data, at nedgængere har svært ved at overleve de første uger til søs, hvor vandet er koldt eller køligt og fiskene er afkræftede efter gydningen. Resten af året ser havørrederne dog ud til at være rigtig gode til at overleve naturlige farer som eksempelvis sæler.

Det kunne derfor være interessant at undersøge, om det er sæler der forlyster sig med afkræftede ørreder i starten af disses marine ophold, eller om nedgængerne primært går til af andre årsager.